HTML

Emide Buda

A világ és én. A világ és te. A világ és mi. Stb.

Friss topikok

  • Zanphagras: Alekosz uralkodásának első évében....... :D (2011.05.13. 16:29) A költészet hatalma, 2011.
  • SFblog: Óvjuk az értékeket :) (2010.11.15. 09:42) Ki korán kel, Galaktikát lel
  • Emide Buda: @Tropescu: Tropi bácsi, jöjjön nyugodtan.Kiváló formatervezett járókeretek kölcsönözhetők. És az ... (2010.09.22. 11:45) Lordék Háza
  • Emide Buda: @Galaktika01: Az úttörő ahol tud, segít.( A kiscserkész is!) (2010.08.13. 15:00) Film, Éli könyve
  • Tropescu: Kedves Emide! Ajánlok figyelmedbe egy most iduló új blogot. A címe: instantkonyvmoly.blog.hu (2010.07.21. 22:03) Trabant

Linkblog

Film, Éli könyve

2010.08.13. 11:29 Emide Buda

ÉlI Könyve

Éli könyve 1Kezdetben vala az Ige.

A Hughes fivérek mozija a szekularizált Európában csak egy a sok poszt-apokaliptikus sci-fik közül, méghozzá nem is a legjobb. A magyar popcorn csócsálok elég bután bámultak, (mint Jenő a moziban), és a kritikai visszhangokból is az derül ki, hogy nálunk nem igazán tudtak mit kezdeni ezzel a filmmel. A Biblia jelentőségével és erejével tisztában lévő amerikaiaknak persze sokkal többet mond, ők ugyanis felismerik az idézeteket, zsoltárokat, imákat, értik a finomabb utalásokat, ami a materializmussal súlyosabban fertőzött európaiaknak, különösen a posztkommunista közegben élő kelet-európaiaknak komoly kihívás.  Már a cím is feladja a leckét az Írásokat nem ismerőknek, de aki már végigizgulta egyszer is az evangéliumokat, emlékszik Jézus utolsó kiáltására: Éli, Éli, lamma sabaktani!

Allen és Albert Hughes új irányt vettek a 2001-es A pokolból  című, színes-szagos (egész pontosan büdös), kosztümös Hasfelmetsző történet után a menny felé, de legalábbis a mennyei kinyilatkoztatás felé. Persze hasfelmetszésben ebben a filmben sincs hiány, hősünk spéci bozótvágójával kitűnően operálja nem éppen önkéntes pácienseit, villámgyorsan amputálja a rossz fiúk ráemelt kezeit, egy iszlám sztoriban a tolvajok réme is lehetne, mint sarija-doki. Jól bánik a lőfegyverekkel is, ahogy egy rendes, világmegmentő hollywoodi akcióhőshöz illik. Csakhogy ez nem iszlám sztori, hanem a zsidó-keresztény fundamentum, a Biblia vándorútjának története, és Denzel Washington sem Bruce Willis.

Jó fej leszek, nem mesélem el részletesen a sztorit, nehogy rontsam az élvezeti értékét a mozinak.

Éli könyve 2A lényeg, hogy hősünk, mintha csak olvasta volna kedvenc Jack London novellámat (Tarts nyugatnak!), évek óta vándorol egy irányba, szütyőjében a „világvége” után megmaradt egyetlen Bibliával, a tohuvabohu-városok romjai között, időnként nyárson sült macskát (vagy valami mutációját) csemegézve. A rendező-ikrek szépen berendezték a színpadot a szokásos, atomháború után panelekkel, és nem fukarkodtak az amerikai akciófilmek kliséivel sem. Van persze főgonosz, (Gary Oldman nagyon odatette a figurát) aki számomra kissé rejtélyes indítékból meg akarja kaparintani a könyvet, hogy totális diktatúráját segítségével építse-szilárdítsa.Hajaz egy kicsit valami Pusztulás utáni Nimródra: ő is új városokat akar alapítani, terrorral rendet vágva a káoszban. Végül sok áldozat árán megszerzi a könyvet, csakhogy nem megy vele semmire, sőt, inkább az összeomlását okozza. 
Kedvenc jelenetem az idős, még az antivilágból itt maradt házaspárhoz kötődik.  A nagy semmi közepén álló, erődítménnyé átépített házukban szállnak szembe a rosszfiúkkal, ahol még van kandalló és porcelán teáskészlet - a rég letűnt polgári világ rekvizitumai, és időnként feltesznek egy kopott lemezt. Győz a túlerő, de a két öreg nem adja olcsón a bőrét, harcolnak az utolsó leheletükig.
Nem marad el a szerelmi szál sem, persze szigorúan plátói alapon, hiszen a küldetés az küldetés.
Hőseink (mert időközben ketten lettek) végül célba érnek, elérik a szabadság és rend kicsiny megmaradt zárványát. Finom paradoxon, hogy ez éppen Alcatraz, az egykori börtönsziget területén van. A film vége erős Ray Bradbury utánérzés, de plágium helyett mondjuk inkább az íróóriás előtti tisztelgésnek.
Kedves olvasó, ha a ruhatárban hagyod ”felvilágosult”, cinikus-européer felöltődet, élvezni fogod az Éli könyvét. Otthon pedig leporolhatod a Bibliádat, ha Éli könyve után az élet könyvével is megismerkednél.


 
Éli könyve 3színes, feliratos, amerikai akciófilm, 118 perc, 2010

rendező: Allen Hughes, Albert Hughes
forgatókönyvíró: Gary Whitta
operatőr: Don Burgess
zene: Atticus Ross
producer: Broderick Johnson,
Andrew A. Kosove, Joel Silver
vágó: Cindy Mollo
Éli: Denzel Washington
Carnegie: Gary Oldman
Solara: Mila Kunis
George: Michael Gambon
Lombardi: Malcolm McDowell
Claudia: Jennifer Beals
mérnök: Tom Waits
Redridge: Ray Stevenson

 

 

2 komment

Címkék: film könyv biblia

A bejegyzés trackback címe:

https://korrektorinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr842218753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SFblog · http://sf.blog.hu 2010.08.13. 13:18:02

Jó kis kedvcsináló, köszönjük.

Emide Buda 2010.08.13. 15:00:52

@Galaktika01: Az úttörő ahol tud, segít.( A kiscserkész is!)
süti beállítások módosítása